INFORMATII TURISM REGIONAL,TRADITII,COMPORTAMENTE.....

       Sighisoara-perioada timpurie

                 Documentar Sighişoara este menţionată pentru prima dată în anul 1280 sub denominaţia Castrum Sex, pentru ca la nici două decenii (1298) distanţă să fie amintită şi cu denominaţia germană de Schespurch ( mai târziu transformat în Schäßburg). În anul 1367 este amintită documentar şi sub denominaţia maghiară de Seguzwar. Numele românesc al oraşului este atestat în scris pentru prima dată în anul 1435. Forma „Sighişoara” a pătruns în vocabularul toponimic al limbii române pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui „Segesvár”, „cetatea Segheş”. Întemeierea cetăţii de către coloniştii saşi, considerată de către istorici ca având un plan hexagonal neregulat, este consemnată în cronicile secolului al XVII-lea, iar conform acestora evenimentul ar fi avut loc în 1191 ori în 1198.

        SIGHISOARA-PERIOADA -MEDIEVALA

            În secolul al XIV-lea aşezarea trece la un nou stadiu de dezvoltare, impus printre altele şi de evoluţia politică a zonei, ca atare se angajează într-un accentuat proces de urbanizare. Alături de factorul politic, determinantă în această turnură a expansiunii sale este aşezarea celui de al doilea val de colonişti saşi, care erau în mare parte meşteşugari. În anul 1367, localitatea apare deja menţionată în documente ca Civitas de Segusvar, deci având titulatură de oraş.

Urmare a acestui proces, pe tot parcursul secolului al XV-lea se trece la o masivă campanie constructivă, acum fiind edificate zidul (început pe la 1350) şi turnurile de apărare ale fortificaţiei ce înconjoară Dealul Cetăţii. În anul 1490 se vorbea deja în documente despre zidul cetăţii, în consecinţă se pare că sfârşitul de secol XV prinde Sighişoara într-un final de ciclu constructiv

       SIGHISOARA SEC.XVIII-XX  

       Secolul al XVII-lea a fost, fără îndoială, cea mai neagră perioadă a istoriei cetăţii sighişorene. În 1601 după uciderea lui Mihai Viteazu, oraşul este devastat de mercenarii lui Basta. În 1602, cetatea este cucerită prin trădare şi ocupată de o armată secuiască care schimbă numele oraşului în Nemesvar. După 8 luni de ocupaţie, epuizând toate resursele oraşului, secuii se retrag. Un an mai târziu, în 1603 o epidemie de ciumă ucide aproximativ 2.000 de locuitori. În 1604 se reîntorc mercenarii lui Basta bruma de rezerve a cetăţii şi trecând prin sabie

    SITE-UL ISI PROPUNE SA TRATEZE O PROBLEMATICA LARGA A COMUNITATII DIN SIGHISOARA SI IMPREJURIMI CUM RELATII;RELATII  INTERCOMUNITARE,RELATIA FACTORI DECIZIONALI SI LOCUITORI,FACTORUL POLITIC OMNIPREZENT IN "TEPELE" AUTOHTONE.....SI MULTE ALTELE .