Principală » 2013 » Octombrie » 4 » A doua sansa ,intre deziderat si realitate
10:01 AM
A doua sansa ,intre deziderat si realitate
                              

       Romania traverseaza o perioda de transformari economice si sociale de mai bine de doua decenii.Problematica societatii romanesti in ansamblul ei este strans legata de modul 'traditional" in care se produc aceste procese cu adanci repercusiuni in viata fiecarui individ.
    Daca este sa cautam vinovatul in "debandada" societatii,si functionarea statului de drept este foarte simplu,politruci fara carte,fara moralitate care s-au perindat la conducerea acestei tari.Daca este sa ne referim la subiectul in speta,fiecare om are dreptul la a doua sansa,iar noi societatea cei indreptatiti sa ofere sprijin si speranta, suntem datori sa o facem.
   Intr-un procent foarte mare infractiunile au ca,cauza majora, saracia,lipsurile materiale.(un post de televiziune sublinia ca una dintre cauzele savarsirii de infractiuni ar fi si profilul genetic al faptuitorului).Eu nu merg asa departe si cred ca educatie in familie este un factor determinant al comportamentului in societate.
   Multi necunoscatori ai fenomenului infractional al cauzelor generatoare isi dau cu parerea,dar functionarea militiei cu toate blamarea de care are parte ,a avut un impact stabilizator asupra ordinii si linistii publice.
    Dintr-un singur motiv s-a produs acest lucru, pregatirea profesionala a lucratorilor din structurile de aparare si ordine publica.
    Proiectul de incluziune sociala a  fostilor detinutihttp://suntemprodusulmediului.ro/ este o initiativa laudabila in acest sens,dar se va lovi de una dintre problemele mentionate mai sus,saracia.
    Daca  pentru un detinut din penitenciarele din Romania,statul plateste peste 200 lei pe zi ,alocatia uni copil este 40 lei.Un detinut iesit din inchisoare inafara de oprobiul public ,se confrunta si cu imposibilitatea gasirii unui loc de munca tocmai din cauza cazierului.Si daca punem in balanta si comportamentul subiectiv al fostului detinut,acesta prefera sa stea incarcerat unde i se ofera cele trebuincioase traiului,decat sa lupte pentru procurarea lor prin mijloace si metode legale.

  De aceea eu cred si multi sunt de parerea mea ca,  contextul economic romanesc,"bulibaseala" legislativa romanesca ofera putine sanse de reusita in reintegrarea sociala a fostilor detinuti,dar orice iniativa de genul celor mentionate mai sus este un pas spre o lume mai buna si mai sigura.

     
Vizualizări: 952 | Adăugat de: ioan25 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: